Moottoripyöräily edistää terveyttä!

Avatar
Jussi.
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 8
Liittynyt: 26 Maalis 2015, 17:42
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Moottoripyöräily edistää terveyttä!

Viesti Kirjoittaja Jussi. » 13 Touko 2015, 21:07

Löysin mielenkiintoisen lehtijutun ja omasta mielestä aivan asia tekstiä :)

"Moottoripyöräilyn hyödyistä puhuttaessa tavataan aina epäileviltä Tuomaksilta kysyä, että "milloin olet nähnyt moottoripyörän parkkeerattuna psykiatrin vastaanoton asiakaspysäköintiin?" Tämä on varmasti jokaiselle motoristille itsestäänselvää juttu, mutta mitä muita terveydellisiä hyötyjä moottoripyöräilystä ihmiselle on?

Moottoripyöräilyn myönteisistä terveysvaikutuksista on tehty useita tutkimuksia, ja tunnetuin niistä on tri Ryuta Kawashiman Tohokun yliopistossa tekemä. Yliopisto on erikoistunut aivojen toiminnan kuvaamiseen, ikääntymiseen ja syöpätutkimukseen.

Tutkimuksen mukaan moottoripyörällä ajaminen stimuloi kuljettajan aivoja. Eroja aivojen käytössä ja niiden stimuloitumisessa voitiin havaita motoristeilla, jotka ajavat jatkuvasti säännöllisesti verrattuna heihin, jotka eivät ole ajaneet pitkään aikaan (yli kymmeneen vuoteen).

Ajaminen moottoripyörällä päivittäin parantaa useita kognitiivisen osaamisen alueita (erityisesti otsalohkon alueella) ja sillä on myönteisiä vaikutuksia sekä mielenterveyteen että emotionaaliseen terveyteen, kuten stressin vähenemiseen.

Muisti ja tilanhahmottaminen paremmiksi, stressitasot alas
Tutkimuksessa vertailtiin kahta ryhmää: niitä, jotka ajavat päivittäin töihin, ja niitä, jotka eivät aja. Niillä motoristeilla, jotka ajavat päivittäin, oikea puoli otsalohkosta aktivoitui ajamisen aikana, mikä kertoo korkeammasta keskittymistasosta. Sitten ex-kuljettajat komennettiin ajamaan kuukausien ajaksi. Tulokset olivat mielenkiintoisia.

Heidän aivojensa kognitiivisten toimintojen, erityisesti niiden, jotka vaikuttavat muistamiseen ja tilanhahmottamiseen, kapasitetti kasvoi dramaattisesti. He myös kertoivat, että heidän stressitasonsa oli laskenut merkittävästi ja he tunsivat henkisesti olonsa paljon positiivisemmaksi.

Kawashima selitti tuloksia seuraavasti: "Menneisyydessä tehtiin monia tutkimuksia autolla ajamisesta. Auo on mukava laite, joka ei aktivoi aivojamme. Se tapahtuu vain, kun ajamme rautatien tasoristeykseen, tai jos joku hyppää eteemme. Moottoripyöräilemällä enemmän voimme saada aikaan myönteisiä vaikutuksia aivoihimme ja mieleemme."

Elämäsi seikkailut kädenulottuvilla
Jokaisen motoristin on helppo yhtyä tähän: moottoripyöräily antaa todellisen tunteen vapaudesta, mitä monet muut asiat eivät pysty antamaan. Olemme vapaita ajamaan minne haluamme; metsäteille, aukeille, valtateille, vuoristoon, kaupunkeihin, mihin vain. Ja lisäksi nauttimaan siitä.

Lisäksi kuka hyvänsä voi lähteä elämänsä seikkailulle moottoripyörä ratsunaan. Norjaan, Etelä-Afrikkaan, USA:han, Saariselälle, kiertämään kaikkein pienimmät kylät, mitä Suomesta löytyy tai Mongoliaan tai Alpeille. Mikä itse kullekin on seikkailua.

Ja työmatkojen ajo moottoripyörillä voi olla hermolepoa verrattuna autolla ajamiseen.

Paino ja kolesterolit alas
Lisäksi on näyttöä siitä, että moottoripyöräily saattaa auttaa alentamaan veren kolesterolipitoisuutta. Se perustuu yksinkertaisesti siihen, että moottoripyöräillessäsi "työskentelet" fyysisesti enemmän kuin autolla-ajon aikana. Lisäksi olet alttiin sään vaihteluille; kylmyydelle, kuumuudelle, sateelle ja tuulelle. Pyörän ohjaaminen on jatkuvaa fyysistä työtä, joka polttaa kaloreitasi. Rata-ajon aikana huomaa varsinkin, miten hiki tulee nopeasti. On arvioitu, että moottoripyörällä ajaminen kuluttaa noin 200-300 kaloria tunnissa - siis yhtä paljon kun kevyt kävely.

Suuntaa maastossa-ajoon endurolla, ja paino tippuu kuin pudotuskisassa. Kanadalaisen tri Jamie Burrin tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että säännöllinen maastoajo on tehokas tapa pudottaa painoa ja kasvattaa lihaksia, parantaa kestävyyttä sekä myös alentaa verenepainetta.

Burr totesikin, että maastoajon vaikutukset ovat "samantapaisia kuin hölkkäämisen ja punttisalilla käynnin". Offroad-pyörällä tasapainoilu vastaa istumista tasapainoilupallon päällä ja ohjaustangon hallinta vastaa penkkiprässejä jne. Metsään kannattaakin pyörällä mennä, sillä on arveltu, että kaloreja palaa tunnissa jopa 600.

Eli kun seuraavan kerran innostut kuntoilemaan, unohda kuntosalijäsenyytesi, ja osta toinenkin moottoripyörä itsellesi. Asiasta kirjoitti ensin Ride Advice."

Sivulta: http://www.motouutiset.fi/fi/moottoripy ... ef=related" onclick="window.open(this.href);return false;
Suomen Edullisin, Aito
Cobra Xenon muutossarja
Nyt myös LED rivivalot
Postilla kotiin tai nouto oulusta.

Havis
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 655
Liittynyt: 28 Maalis 2010, 21:54

Re: Moottoripyöräily edistää terveyttä!

Viesti Kirjoittaja Havis » 26 Joulu 2015, 11:25

Tämä artikkeli vain vahvistaa ostikon aiheen paikansapitävyyden ;)

http://www.hs.fi/autot/a1448860994431Mies haastoi BMW:n oikeuteen – syyttää moottoripyörä­valmistajaa kuukausia kestäneestä erektiostaan

Kalifornialainen mies ja moottoripyörävalmistaja BMW ovat käyneet vuosien ajan oikeustaistelua tapauksessa, jota voi kuvata harvinaiseksi.

Mies syyttää BMW:tä erektiohäiriöstä, jonka mies väittää saaneensa ajettuaan BMW:n moottoripyörällä.

Kalifornialaismies haastoi autonvalmistajana paremmin tunnetun BMW:n oikeuteen vuonna 2012.

Artikkeliin liittyvät

Tutkimusten mukaan paljon pyöräilevistä miehistä jopa 24 prosenttia kärsii erektiohäiriöistä. Seksiongelmat vaanivat himopyöräilijää – näin selätät satulasta johtuvat seksivaivat 27.5.2015
Puolet yli nelikymppisistä miehistä kärsii erektiohäiriöstä – Raskas liikunta pitää häiriön loitolla, paljastaa tutkimus 5.11.2015
Toyota-kuskin ja BMW-kuskin kohtaaminen synnytti somekohun, jolla oli onnellinen loppu 16.11.2015
Varaosaliike valjasti sosiaalisen median etsimään autovarkaita – auto löytyi 7 minuutissa 2.7.2015
Tarina menee näin: Mies oli ajanut vuosimallin 1993 moottoripyörällä yhteensä neljä tuntia vuonna 2010. Tämän jälkeen hän kertoi saaneensa kestoerektion, jota lääketieteessä kutsutaan termillä priapismi. Lääketieteen aikakauskirja Duedecimin artikkelin mukaan priapismi ”tarkoittaa pitkäkestoista kivuliasta erektiota, johon ei liity seksuaalisia haluja.”

Aiheesta kirjoittaneen Huffington Postin mukaan miehen oireet kestivät jopa 20 kuukautta.

Mies syytti BMW:tä ja moottoripyörän istuimen valmistanutta Corbin-Pacificia laiminlyönneistä ja henkisestä kärsimyksestä, joka erektiosta seurasi. Miehen mukaan erektio johtui muun muassa istuimen tärinästä, ja hän vaati yhtiöiltä korvauksia.

Tapauksesta uutisoitiin laajasti vuonna 2012, mutta nyt se on noussut uudestaan esiin. San Jose Mercury News -verkkosivuston mukaan oikeus on nyt hylännyt syytteet ja määrännyt 52-vuotiaan kalifornialaismiehen maksamaan sekä BMW:n että Corbin-Pacificin oikeuskulut.

Uutinen on verkkosivustolla osastolla Weird News (oudot uutiset), mikä on ymmärrettävää. Oikeuden mukaan mies kuitenkin todella kärsi ongelmasta, mutta siitä ei löytynyt lääketieteellistä näyttöä, että erektio johtui moottoripyörän penkin tärinästä.

Erektiohäiriöitä voi kuitenkin esiintyä paljon pyöräilevillä miehillä. HS kertoi asiasta toukokuussa.

Näin artikkeli kertoo:

Arkipyöräily on hyväksi seksikunnolle, mutta himopyöräilijöiden pitkät istunnot kivikovassa satulassa voivat tuottaa ongelmia makuuhuoneen puolella.

Seksuaalitieteen asiantuntija, erikoislääkäri Juhana Piha kertoo, että paljon pyöräilevistä miehistä jopa 24 prosenttia kärsii erektiohäiriöistä. Puutuneisuutta tai turtuneisuutta esiintyy jopa 60 prosentilla miehistä. Naisia on tutkittu vähemmän, mutta heillä on todettu samanlaisia haittoja.

Riskit seksielämän häiriintymiseen liittyvät hermopinteisiin, jotka johtuvat alapäähän kohdistuneesta paineesta.

"Miehillä häpyhermo ja häpyvaltimo kulkevat eturauhasen alueella. Toinen välittää tuntoaistimuksia peniksen alueelta, toinen huolehtii verenkierrosta. Kun eturauhanen litistyy, hermorata ja verisuonet joutuvat pinteeseen. Naisilla ei ole eturauhasta, mutta heilläkin hermo voi joutua pinteeseen paineen takia", Piha selittää.

Artikkeli jatkuu:

Miten huolestunut omasta tai kumppanin seksikunnosta pitäisi olla, jos polkupyörää käyttää arkiseen kaupungissa liikkumiseen?

Ei kovinkaan, sanoo seksologi Piha. Oikeastaan päinvastoin. "Jo kohtalainen liikunta, mukaanluettuna esimerkiksi pyöräily, pienentää erektiohäiriön riskiä puolella."